3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Üniversitemiz tarafından Güney Yerleşke Aşık Paşa Konferans Salonumuzda düzenlenen farkındalık yaratma amaçlı etkinlikte, sözü engelli konuklarımıza vererek onları daha iyi anlamaya çalıştık.
Programda, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığımız personeli Hazar Şengül’ün keyifli müzik dinletisinin ardından gerçekleşen açılış konuşmalarında, Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ABD Başkanı Prof. Dr. Afitap İçağasıoğlu, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanemizde tedavi gören engelli hastalarımızın genel bir değerlendirmesini yaparak görseller eşliğinde klinikleri tanıttı. Ardından Hastane Başhekimi Prof. Dr. Gürhan Baş, tüm engellilerin gününü tebrik ederek “Vazifemiz insanların hayatlarına dokunmak. Hastane olarak, hayatı kolaylaştırmak için her zaman yanınızdayız”. mesajını verdi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Belgin Erhan, sunumunda engelliliğin tanımına ve kapsamına değinerek Dünya Engelliler Günü hakkında kısaca bilgi verdi. Son yıllarda ülkemizde engellilerle ilgili gerçekleşen olumlu gelişmelerden de söz eden Prof. Dr. Erhan, ülkemizdeki engelli bireylerle ilgili istatistiki verileri sunarak engelliliğin önlenmesinin önemini vurguladı. Ardından sahneye gelen Sabah Gazetesi muhabiri Erhan Öztürk ise haberini yaptığı engelli bireylerin hikayelerini anlattı.
Son açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül, konuşmasında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin engelliler konusunda hassas bir üniversite olduğunu vurguladı. İnşa etmek üzere olduğumuz yeni yerleşkemizin de bu hassasiyete uygun şekilde planlandığını dile getiren Prof. Dr. Bülbül, “Yeni yerleşkemizde engel tanımayan herkesle bir arada olmayı bekliyoruz; bu konuda iddialıyız.” mesajını verdi. Son dönemde ülkemizde sosyal alandaki altyapı desteğinde yaşanan artışların altını çizen Rektör Yardımcımız, “Türkiye’nin sosyal geleceğini inşa etmek için kurulan Üniversitemizde engellilerin de çok önemli ve kıymetli bir yeri var.” dedi.
Programın “Hayatın İçinde” başlıklı oturumunda, hastanemizde tedavi görmüş olan engelli konuklarımız tek tek sahneye gelerek kendi hikayelerini dinleyenlerle paylaştı. Bu bölümde sırasıyla, Üniversitemizde Tarih Bölümünde 1. sınıf öğrencisi olan omurilik felçlisi Yusuf Gencer, okçuluk alanında Türkiye ve Avrupa’da madalya almış olan sporcu, antrenör ve mali müşavir olan omurilik felçlisi Murat Öz, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi ve felç geçirmiş olan Arda Çınar, Üniversitemizde Türk Dili ve Edebiyatı 3. sınıf öğrencisi olan görme engelli Gökhan Elma ve %98 oranındaki engeline rağmen 16 kitap yazan ve 2 üniversite okuyan Erdal Yalçın söz aldı.
Program sonunda gerçekleştirilen empati kurma amaçlı sürüş deneyimi etkinliğinde, herhangi bir engeli olmayan gönüllü 4 tıp öğrencimiz ve 1 lise öğrencisi yerleşke içerisinde tekerlekli sandalye ile dolaştıktan sonra duygularını ve karşılaştıkları engelleri anlattılar. Program, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.